Egyre jobb az idő, és ilyenkor legszívesebben vízparton vagy egy árnyas fa alatt üldögélnénk. Ilyenkor semmi nem esik olyan jól, mint egy pohár hűvös rozé. A könnyed és gyümölcsös rozé élénk savaival és kedves aromáival – magában, vagy akár egy kis szódával frissítve – tökéletes választás a nyárra. Éppen ezért tűnik kihagyhatatlan programnak a Rosalia Borpiknik, ahol a 46-os Mindmegette standon várjuk a frissülni vágyókat.
Mindmegette borpavilon a Rosalián
A Mindmegette online gasztroportálnál abban hiszünk, hogy a tökéletes ebéd vagy vacsora attól is lesz hibátlan, ha megválasztjuk a fogásokhoz leginkább passzoló italokat – éppen ezért támogatjuk, hogy az országban minél többen ismerjék meg hazánk és a nagyvilág gazdag borkultúráját. A kóstolásra pedig nincs is jobb alkalom, mint a Rosalia Borpiknik, ahol a Mindmegette pavilonjában együtt ízlelhetjük meg a top 100 magyar bor legjobb rozéit.
Hogy mi is vár ránk pontosan? Kóstolhatunk Rozé proseccót (Il Colle), Rozé cavát (Grimau) és narancsbort (Mátyás Ösztövér 2024, Felvidék), de a top 100 magyar bor legjobb Sauvignon blanc-jaiból is hozunk, a Mindmegette pavilonjában elérhető lesz az új-zélandi Sauvignon blanc (Tiraki, Marlborough), az olasz Sauvignon blanc (Mokarta, Szicília) és a Spanyol sauvignon blanc (Naia, Rueda). Emellett óriás memóriával, szerencsekerékkel és kóstolási vakteszttel is várjuk a Rosaliára látogatókat.
Hogy kóstoljunk rozét?
1. Mindig csak hidegen! A legideálisabb a 8-10 fok körüli hőmérséklet, hiszen így érvényesülnek leginkább a bor üde, gyümölcsös jegyei. Ez alatt nem érezzük a bor aromáit, ha viszont meleg a bor, akkor kevésbé frissítő, és amúgy is, ki szeretne meleg rozét inni?
2. Fontos a pohár! Műanyag pohárból rozéfröccsöt a strandon? Rendben, de azért ha lehet, válasszunk hosszú szárú, üveg borospoharat, és mindig a száránál fogjuk meg, hogy tovább maradjon hideg. A Rosalia Borpikniken vadonatúj Rosalia grafikákkal ellátott poharakban történik a kiszolgálás.
3. Mit együnk a rozéhoz? Szerencsére könnyű hozzá ételt választani, leginkább a nyári fogások mellé passzol jól. Egy mozzarella caprese, egy gyorsan elkészíthető tésztaétel, rizottó tenger gyümölcseivel, pizza vagy focaccia, sajtok, grillezett húsok vagy halak, desszertnek pedig válasszunk mellé gyümölcsös édességet. Legyen egyszerű és gyors, pont mint kinyitni egy palack rozét.
4. Ugyan nem könnyű nyáron megunni a rozét, de nem árthat, ha egyszer-egyszer feldobjuk egy kicsit. A friss rozé remek alapja az egyre divatosabb borkoktéloknak, így bátran tegyünk némi levendula- vagy rózsaszörpöt a pohárba, jöhet pár szem gyümölcs – málna, ribizli, szamóca –, öntsük rá a rozét, a szódát, tegyünk bele pár szem jeget, és ha a kertben találunk mentát vagy citromfüvet, azzal is fűszerezhetjük.
5. Egy-két éve már, hogy a rozéfröccs népszerű lett, és a strandoktól kezdve a romkocsmákon át az elegáns rendezvényekig mindenki előszeretettel fogyasztja. A kisfröccs, nagyfröccs és hosszúlépés a legközkedveltebb fajták, de nyugodtan próbáljuk ki ezeket is: ha inkább a rozé legyen a hangsúlyosabb, akkor a háziúr (4 dl bor + 1 dl szóda) a legjobb választás, focirajongók a magyar–angolt (6 dl bor + 3 dl szóda) kérjék, ha pedig túl nagy a hőség, akkor a lakófröccsnél (1 dl bor + 4 dl szóda) nem találunk jobbat.