BOR ÉS VÍZ - VÁLASZD MEG JÓL, MIT ISZOL!

Amikor valóban át szeretnénk adni magunkat a bor élvezetének, akkor is gondolnunk kell a megfelelő hidratálásra, és ebben legjobb partner a természetes ásványvíz. Azonban az már korántsem mindegy, mi kerül a vizespohárba.

Rosalia támogatói tartalom | 2023. 05. 22.

A bor mellé a lehető legtermészetesebb választás az ásványvíz. Az ásványvizek egyik legfontosabb jellemzője, hogy szennyeződésektől mentes vízrétegekből származnak, állandó a minőségük, emberi beavatkozástól mentesen, a természet alkotja őket, és értékes természetes tisztaságukat szigorú előírások, szabályozások védik. Az ásványvizeknek is van „terroir”-juk, ami meghatározza a víz ásványianyag-összetételét és karakterét, épp ezért ahogy a borokat, úgy az ásványvizeket is lehet terroir alapon csoportosítani, és ahogy a borok esetében, úgy az ásványvizeknél is, a terroir különböző karaktert és struktúrát, ízt ad a víznek.

 

Amikor borkóstolás mellé keresünk egy tökéletesen passzoló kísérőt, akkor érdemes ásványvizet választani, mert az ásványvizek esetében biztosak lehetünk benne, hogy semmiféle zavaró kemikália, vagy kellemetlen mesterséges íz nem fog bennünket megzavarni. Az ásványvizeken belül olyat válasszunk, amely kevésbé markáns ízvilággal rendelkezik, hiszen a karakteres ízek képesek befolyásolni a bor élvezetét. Magyarországon szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen ásványvizeink és termálvizeink nemzetközi szinten is kiemelkedő minőséget képviselnek. Az egyik legismertebb, több mint 50 hazai és nemzetközi díjjal rendelkező Szentkirályi ásványvizünk például tökéletes választás a borkóstoláshoz. A Szentkirályit  206 méter mélyről, egy jégkorszakból maradt vízlencséből nyerik. Stílusában nagyon tiszta, kiegyensúlyozott, visszafogott oldott ásványianyag-tartalommal rendelkező, selymes textúrájú, enyhén lúgos ásványvíz, melynek köszönhetően a legkifinomultabb ízvilágú borok esetében sem zavar be a bor kortyának élvezetébe.

 

A Szentkirályi hőmérsékletére is érdemes figyelni a tökéletes összhang eléréséhez. A szénsavmentes Szentkirályi 10-12 °C-on, a szénsavas 8-10 °C-on, míg a dús változat 5-7 °C-on a legfinomabb.

 

 

A bor és a természetes ásványvíz harmonizációja

A bor és ásványvíz harmonizációja során olyan kombinációt keresünk, amely mindkét folyadék előnyös tulajdonságát emeli ki. A harmonikus bor- és vízpárosítás során egyik ízvilága sem szabad, hogy eluralkodjon. A ásványvíz és a bor felváltva, egymás után kortyolása olyan érzések sorozatát kell keltenie, amely követi, átfedi egymást anélkül, hogy egyikük elnyomná vagy megsemmisítené a másikat. Bár a Szentkirályi ásványianyag-tartalma állandó, de szénsavasságától függően a textúrája és az ízhatása is változik, épp ezért érdemes eljátszani vele, és megfigyelni, hogyan működik együtt a különböző szénsavasságú Szentkirályi a különféle stílusú borokkal.  Jöjjön néhány tipp, mit érdemes követni a bor-víz harmonizáció során!

 

Szentkirályi Szénsavmentes

Friss, gyümölcsös fehérborok, Hordós érlelésű, filigránabb fehérborok, Friss, könnyed rozék, Fiatal, gyümölcsös vörösborok, Illatos, édes habzóborok, Évjáratos champagne-ok, Kiemelkedő minőségű vörösborok,

 

Szentkirályi Szénsavas

Tartalmasabb rozék, Sillerek, Fiatal, tartalmasabb vörösborok, Testes, gazdag vöröborok, Évjárat nélküli pezsgők, champagne-ok, Tartalmas, érlelt, hordós fehérborok, Aperitifként kínált fehérborok

 

Szentkirályi Extra Dús

Fröccsök!