Folyamatosan újul a Városliget (x)

A Liget Budapest Projekt történetének eddigi legsikeresebb évét zárta 2020-ban, hiszen már több mint másfél millióan látogattak el a Városliget megújult részeibe.

Belső oldal - láthatatlan | 2021. 06. 24.

A tavaly átadott Városligeti Sportcentrum és a két kilométeres Futókör, a Mőcsényi Mihály botanikus kerte és az újabb Kutyás Élménypark mind elképesztően népszerűek a parhasználók körében. A Városliget autómentesítése jegyében pedig átadták a Dózsa György úti Múzeum Mélygarázst melynek felszínén egy hangulatos sétány jött létre, több mint tízezer négyzetméternyi új zöldfelülettel. 2021-ben is izgalmas újdonságokkal folytatódik a Városliget történelmi léptékű megújítása: év végére megnyílik a világ egyik legfigyelemreméltóbb kortárs épületének tartott, rangos nemzetközi díjakkal elismert intézménye, a Magyar Zene Háza. A parkrehabilitáció következő ütemében pedig megújul és visszanyeri régi fényét a park egykori történeti bejárata, a Rondó, új szakasszal bővül a Városligeti Promenád, látványos attrakcióként visszatér a Ballon kilátó, valamint az új Néprajzi Múzeum és Magyar Zene Háza környezetének kertészeti kialakítása is megtörténik.

 

Magyar Zene Háza

2021 egyik legfontosabb eseménye lesz, hogy év végére megnyitja kapuit a több rangos nemzetközi díjjal is elismert zenei beavató intézmény, a Magyar Zene Háza. A japán sztárépítész, Sou Fujimoto tervei alapján készülő házat a világ legjobban várt, 2021-ben elkészülő épületei közé sorolta a napokban az amerikai CNN is. A ház kivitelezése jó ütemben halad előre, az organikusan hullámzó, lyukakkal áttört tetőszerkezete és az egész Európában legnagyobb, vízszintes szerkezeti osztás nélküli, hatalmas üvegfalai már láthatóak a parkban, tavasszal pedig megkezdődik az állandó kiállítás építése is. Az új intézmény egy komplex zenei beavató helyként működik majd, amelynek sokszínű programkínálata a zene és a hangok világának számtalan élményét tárja a látogatók elé: interaktív zenetörténeti kiállításokat, koncerteket, zenepedagógiai foglalkozásokat. A Magyar Zene Háza a Városligeti-tó mellett, a Vajdahunyad vára és a Műjégpálya épülete közelében épül, a hajdan volt, évekig használaton kívüli lerobbant Hungexpo irodaházak helyén. A látogatók elől évtizedekig elzárt terület újranyitásával több ezer négyzetméter megújított zöldfelületet is visszakapnak a parkhasználók.

Az új Néprajzi Múzeum

2020-ban elérte legmagasabb pontját az új Néprajzi Múzeum díjnyertes épülete, a Liget Budapest Projekt keretében épülő intézmény kivitelezése jó ütemben halad a korábbi parkoló helyén, az 56-osok terén. Már látható az épület majdan két domboldalt képező íves szerkezete, míg a – kiállítótereknek is helyet adó - térszín alatti szinteken már a szakipari munkákat végzik. A Néprajzi Múzeum tulajdonképpen hazatér a Városligetbe, hiszen a gyűjtemény először itt, a Millenniumi kiállításon mutatkozott be a nagyközönségnek. Az egyik legfontosabb nemzeti közgyűjteményünk több mint százéves története során először költözhet a saját igényei szerint kialakított, minden tekintetben világszínvonalú otthonba, amelyben az eddigi, Kossuth téri épülethez képest több mint háromszor nagyobb kiállítótér áll majd rendelkezésre a páratlanul gazdag gyűjteményi anyag bemutatására. A már építés alatt álló új Néprajzi Múzeum 2018-ban a „Világ legjobb középülete” díjat nyerte el a rangos nemzetközi ingatlanszakmai versenyen, az International Property Awardson, ahol megkapta a „World’s Best Architecture” fődíjat is. A Néprajzi Múzeum épülete már tavaly ősszel szerkezetkész állapotba került, az új intézményt 2022 tavaszán vehetik majd birtokba a látogatók.

A város kertje egyre zöldebb

Idén év elején elkezdődött a városligeti parkfejlesztés újabb szakasza is: több tízezer négyzetméteren zajlik a zöldfelületek rehabilitációja. Megújul és visszanyeri régi fényét a park egykori történeti bejárata, a Rondó. Folytatódik a Városligeti Promenád kialakítása, a Néprajzi Múzeum és a Műcsarnok közötti szakasz is teljes hosszában hangulatos sétánnyá alakul kényelmes utcabútorokkal és esti világítással. A Magyar Zene Háza közvetlen környezetében ismét látogathatóvá válik a korábban kerítéssel elzárt HUNGEXPO terület is, ahol új zöldfelületek jönnek létre. Elbontják graffitikkel lefújt, leromlott állapotú egykori FŐKERT telephely épületét, melynek helyét teljes egészében parkosítják, ezzel közel 1.500 m2 új zöldfelület jön létre. Az indokolatlanul széles betonutakat feltörik és parkosítják, ezzel hangulatos sétányok jönnek létre. Jó minta erre az Olof Palme sétány Ajtósi Dürer sor felé eső szakaszának átalakítása, ahol a 14-ről 6 méterre szűkítették le a burkolatot, a feltört beton helyén pedig 5.000 négyzetméternyi új zöldfelületet jött létre.

A parkfelújítás mostani szakaszában összesen csaknem nyolcvanezer négyzetméternyi parkfelület újul meg és 200 új lombos fát is elültetnek 2022 tavaszáig. Városliget eddigi rehabilitációjával már közel 150.000 m² zöldfelület újult meg, 72.000 m² burkolt felületet bontottak el, elültettek közel ötszáz lombos fát, több mint 70.000 cserjét és csaknem 140.000 évelőt.