Jubileum

A Budapest Borfesztivál és a rendezvényt lassan két évtizede támogató SPAR Magyarország Kft. is idén ünnepli harmincadik születésnapját, amit két jubileumi borral ünneplünk.

Borfesztivál Extrák | 2021. 09. 20.

Kedves olvasónk! Ezt a hírt a Budapest Borfesztivál oldalunkról vettük át. Ha szeretnéd eredetiben megjeleníteni, kattints ide!

Még kora tavasszal felmerült ötlet, hogy a közös születésnapot exkluzív ünnepi borral köszöntsük. Sőt, mindjárt kettővel: egy fehérrel és egy vörössel.

Már csak az az „apró” kérdés várt megválaszolásra, hogy melyik legyen ez a két bor. Magyarországon tengernyi a jó bor, de ha csak a Borfesztivál kiállítói között keresgélünk, akkor is ezres nagyságrendet ölt a szóba jöhető tételek száma.

Abban egészen biztosak voltunk, hogy mindenképpen exkluzív borokat szeretnénk erre az emlékezetes alkalomra, vagyis olyanokat, amelyek sehol máshol nem kaphatók kereskedelmi forgalomban, és kifejezetten ebből az alkalomból készültek. Ahogy az sem volt kérdés, hogy kizárólag a legmagasabb, kompromisszumok nélküli minőség jöhet szóba.

Ez a két sarkalatos pont meg is adta a projekt kereteit. Kiírtunk egy zárt körű, meghívásos pályázatot a Budapest Borfesztiválon rendszeresen kiállító borászatok, illetve a SPAR partnerei között, melyre végül több mint 50 nevezés érkezett. Kapóra jött, hogy a nevezési határidő lejárta után nem sokkal került sor hazánk egyetlen nemzetközi borversenyére, a VinAgorára, amelyet szintén mi, a Borfesztiválért is felelős csapat szervezünk. A jubileumi bor címért versengő tételeket így besoroltuk a VinAgora hivatalos mintái közé, hogy a nemzetközi zsűri vakon, minden előítélettől mentesen bírálhassa le azokat.

A rangos megmérettetésen aranyérmes minősítést kiérdemelt néhány bor közül végül a SPAR szakértőivel közösen, egy újabb szigorú kóstoló során választottuk ki a végső győzteseket: a fehér kategóriában Szőke Mátyásék 2020-as Mátrai Pinot Gris-jét, illetve a Csányi Pincészet 2017-es Premium Cabernet Franc-ját. A borok ezután egy hosszú, minden részletre odafigyelő kreatív folyamat során kaptak egyedi tervezésű arculatot a Roxer csapatától, majd szeptember elején a SPAR áruházak polcaira is megérkeztek, JUBILEUM néven.

Szőke Mátyás és Zoltán Pincészete

JUBILEUM Mátrai Pinot Gris 2020

A Mátrai borvidék borai gyümölcsösségben kiemelkedőek. A füge és az őszibarack ízjegyei, a háttérben kis mézes karakterrel az érett, aranyló szőlőfürtöt idézik. A korty telt és hosszú, savai pedig kedves borrá teszik. Étkezéshez, de baráti beszélgetéshez is kiválóan illik.

Csányi Pincészet

JUBILEUM Premium Villányi Franc 2017

„A Villányi Franc az elegancia és a harmónia megtestesítője.” Mély, gránátvörös színe teltséget ígér, illatában a finom szeder és szilvaaromák, valamint a vaníliás fűszeresség rabul ejt. Gazdag és hosszú ízei mellett a lágy savak és bársonyos tanninok teszik igazán emlékezetessé.