Mindent képzeletet felülmúló bevétellel zárult a Budapest Borfesztivál és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Jótékonysági Borárverése

Hangszerrel a kézben egy új jövő felé

Támogatói tartalom | 2022. 10. 04.

Kedves olvasónk! Ezt a hírt a Budapest Borfesztivál oldalunkról vettük át. Ha szeretnéd eredetiben megjeleníteni, kattints ide!

A bőség kísértéseit felismerve és a szegénység csapdáival dacolva jelent meg a Monori Romatelepen 2014-ben a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szimfónia programja az esélyteremtés igényével. Eredetileg a venezuelai utcagyerekeknek találták ki, a sikerélményekre és a közösséghez tartozás erejére hivatkozva. Számos szegény sorsú gyermek számára ezzel a programmal egy új világ nyílt meg, az életükben bekövetkezett változásokat pedig egyértelművé tette az iskolai osztályzataik látványos javulása.

A borárverés résztvevői nyolc évvel ezelőtt találkozhattak a felzárkózás új útját járó gyerekekkel. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat fehér pólóját viselő tíz év körüli fiúk, lányok voltak az első fecskék, az árverés pedig a jótékonysági estek történetének addigi legmagasabb bevételét eredményezte.

A Szimfónia program eredményeit elismerve a Belügyminisztérium 2020-ban pályázatot hirdetett a módszer elterjesztésére. 200 településen 3200 gyermek kapott lehetőséget, hogy szociális munkához hangolva, hangszeres zenét tanuljon.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat küldetése ezen a területen is folytatódik. Jelenleg 50 zenetanár foglalkozik 700 gyerekkel. A Szimfónia Program nem tehetségeket keres, hanem a minden gyerekben rejlő képességeket segíti felszínre hozni, és a középiskola sikeres befejezését mozdítja elő. Ugyanakkor számos zenei tehetség is feltűnt, akikből változó összetételű zenekar létesült. Felléptek külföldön, több helyszínen hazánkban, az Óbudai Danubia Zenekarral közösen három alkalommal a Zeneakadémián is. A koncertezés, a közösség előtti fellépés egyre inkább életük részévé válik.

A következő lépés, hogy a távoli településeken élő gyermekek saját mikrobusszal utazhasssanak a közös próbákra, fellépésekre, ezért a Magyar Máltai Szeretetszolgálat célkitűzése az idei Jótékonysági Borárverésen egy ilyen jármű beszerzése volt.

Az est felütéseként a Szimfónia Programban részt vevő 12 tehetséges, fiatal diák és tanáraik, Báder Ernő vezényletével adták elő a Secret Garden filmsorozat zenéjének néhány perces átdolgozását, majd Zilai Zoltán, a Budapest Borfesztivál igazgatója köszöntötte a vendégeket, beszámolva az elmúlt év sikeres gyűjtésének eredményéről, a vadonatúj mentőautó pár héttel korábbi ünnepélyes átadásáról. Ezt követően Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke ismertette az idei célkitűzést, méltatva a zenekar előadását, a gyermekek szorgalmát, odaadó munkáját. Az alelnök úr beszédét követően a kis zenészek előadták a Gelem, gelem című nemzetközi roma himnuszt, mely igen mély érzelmeket váltott ki a közönségből, így hatalmas tapsviharral jutalmazták a fellépőket. A műsor után elkezdődött az est legizgalmasabb része, az árverés. A tételeket – nagyszerű hangulatot teremtve – Bősze Ádám zenetörténész, műsorvezető, és dr. Antal Gábor, a Budapest Borfesztivál főszervezője bocsátotta kalapács alá. A közel kétórás licitálást követően Kozma Imre atya, a Szeretetszolgálat alapító elnöke a desszert felszolgálása közben köszönetet mondott az aktív részvételért, a borászok adakozásáért, majd boldogan ismertette a végeredményt: Megvan a mikrobusz! A zenekar mélyreható műsora egyértelműen megnyitotta a licitálók szívét és pénztárcáját is, hiszen az est során az árverés 37 tétele, valamint a Magyar Máltai Szeretetszolgálat saját borai összesen 15.900.000 forintért keltek el.

A 37 tétel közül a kikiáltási árhoz képest a legmagasabb vételi áron a The Vine HRVSTD for You – Balian Grande Cuvée 2020-as évjáratú bora kelt el. Kikiáltási ára 10.000 forint volt, végül 510.000 forintért vitték el, vagyis ötvenegyszeres áron talált gazdára.

Az árverés legmagasabb kikiáltási árú tétele a Palkó Borok és az Abaújvári Keresztyén Manufaktúra válogatása volt, mely egy 2008-as, és egy 2017-es Tokaji aszút és egy 0,375 literes, 2018-as évjáratú jégbort tartalmazott, egyedi díszdobozban. A tétel 150.000 forintról indult, végül 600.000 forintért talált gazdára.

Abszolút rekorder, vagyis az árverés történetének legmagasabb áron elkelt tétele a Pajzos Tokaj három palackos aszú válogatása volt az 1963-as évjáratból, melyért egy hosszú, 60.000 forintos kikiáltási árról induló licitharcot követően 750.000 forintot adott egy nagylelkű vásárló. Ez volt egyben az árverés legrégebbi bora is.

Sikere volt még a Budapest Borfesztivált szervező Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. által felajánlott hat palackos VinAgora aranyérmes magyar borválogatásnak, amely 60.000 forintról indult és 520.000 forinton zárt. A külföldi, aranyérmes borokat tartalmazó VinAgora válogatás 40.000 forint kikiáltási árról indulva végül 420.000 forintért került megvásárlásra.

Nem hiányozhatott idén sem a SPAR Magyarország Kft. felajánlása: egy NAVON VINO borhűtő, melybe hat palack 2020-as évjáratú Falu Bikája Bikavér került a Bodri Pincészettől, amely a SPAR Válogatás Curioso termékcsalád egyik új tagja. A kikiáltási ár 100.000 forint volt, végül 320.000 forintért vitték el a szép csomagot.

A 37 tételből kettő igazi meglepetés volt, hiszen kilétükre csak a licitálás során derült fény, a vendégek legnagyobb örömére: Kovács Nimród Grand Bleu nevű, 2008-as évjáratú borát 330.000 forinton ütötték le, míg a pincészet NJK 2009-es évjáratú bora 450.000 forintért talált gazdára. Mindkettő a nemzetközi viszonylatban is különleges termőhelynek számító Nagy-Eged-hegy dűlőről származik, és mindkét bor „szűztermésből” készült, vagyis az adott tétel első évjáratát képviselik.

            A Budapest Borfesztivál és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat háláját fejezi ki azoknak a borászoknak, akik egy-egy különleges palackkal vagy borválogatással hozzájárultak a Szimfónia Program diákjait szállító mikrobusz megvásárlásához. Nélkülük, és a nyitott lelkű licitáló vendégek nélkül nem valósulhatott volna meg a kitűzött cél.

 

Fotók a Borárverésről:

https://www.flickr.com/photos/aborfesztival/albums/72177720302517669

Fotók: Kovács Bence