Mi is az a Liget Budapest Projekt?

A Liget Budapest Projekt nemcsak Magyarország elmúlt száz évének, de az egész nyugati világ s benne Európa legnagyobb, rangos nemzetközi díjakkal elismert világszínvonalú kulturális városfejlesztése.

Belső oldal - láthatatlan | 2020. 05. 29.

A Liget Budapest Projekt nemcsak Magyarország elmúlt száz évének, de az egész nyugati világ s benne Európa legnagyobb, rangos nemzetközi díjakkal elismert világszínvonalú kulturális városfejlesztése. A száz éve nem látott, történelmi léptékű vállalkozás a nemzeti emlékezetünkben kitüntetett szerepet betöltő Városliget parkját újítja meg, jelentős mértékben bővíti annak zöldfelületeit oly módon, hogy egyúttal megteremti a magyar kultúra évszázados, kiemelkedő teljesítményének széles körű hozzáférhetőségét. Parkjának és épületeinek megújítása és az új kulturális intézmények megépítése után a Városliget mindenki számára többet és jobbat fog nyújtani az eddigieknél.

Millennium Háza

Befejeződött az egykori Olof Palme Ház, a Városliget egyik legrégebbi és legimpozánsabb épületének műemléki rekonstrukciója. A régi pompájában felújított épület Millennium Házaként, 2019-ben megnyitotta kapuit a látogatók előtt, az intézményt azóta már több mint 30.000-en látogatták meg. A homlokzaton több tucat restaurátor munkája nyomán újultak meg a gazdag Zsolnay díszítések, a belsőépítészeti kialakítás során pedig elbontották az utólagos toldásokat, így visszaállítva az eredeti térszerkezetet. Az épületben egy, a Városliget aranykorát bemutató interaktív kiállítás, valamint egy századfordulós hangulatú, Zsolnay kerámiákkal díszített kávéház várja a látogatókat. A több mint 130 éves épület főbejárata elé a park tájépítészeti megújításának részeként egy 1500 tőből álló rózsakertet is kialakítottak, melynek központi eleme egy új, az épület gazdag homlokzati díszítésével harmonizáló Zsolnay szökőkút.

Játszótér a Ligetben

Szintén tavaly, az őszi szünetben nyitott meg Magyarország egyik legkomplexebb és legkorszerűbb játszótere a Városligetben, s azóta már több mint 50.000-en játszottak ott. A több mint 13.000 négyzetméteres parkrészben közel félszáz különleges játékelemet állítottak fel. A Nagyjátszótér központi eleme egy háromszintes mászóka, amelyet Szinyei Merse Pál Léghajó című festménye inspirált. A városligeti gyermekbirodalomban minden korosztály számára külön csúszdarendszereket, fészek-, kör-, mérleg és függőhintákat, kötélpályákat, forgójátékokat, egyéni és páros rugós játékokat, trambulinokat, többféle homokozót és vizes játékokat is telepítettek. A Nagyjátszótér megnyitása az első jelentős mérföldkő a család- és gyermekbarát Városliget kialakításához vezető úton, a Liget Budapest Projektnek köszönhetően összesen 7 új játszótér kap helyet a megújuló parkban.

További fejlesztések

A Kutyás élménypark, az ifjúsági sportpályák, a megújult Vakok kertje és a Nagyjátszótér több tízezer látogatót vonzó újdonságaihoz további a család-, gyermek-, és sportbarát fejlesztésekkel találkozhatnak 2020-ban a Városliget látogatói. A parkfejlesztés második ütemében jövő nyárra elkészül több multifunkciós sportpálya, egy két kilométeres, kivilágított futókör, egy újabb kutyás élménypark, továbbá megújul a Kis Botanikus kert is.

Zöldülés minden tekintetben

A Városliget megújításának egyik fő célkitűzése, hogy a park zöldfelületének rehabilitációja és gyarapítása mellett radikálisan csökkentse a közpark autóforgalmát, amely a mai napig óriási környezeti terhelést jelent a Liget élővilágára nézve. Ennek első lépéseként megszűnt a parkban a felszíni parkolás, míg a Városliget peremén pedig mélygarázsok létesülnek. A Dózsa György úti mélygarázs kivitelezése már előrehaladott állapotban van, a három szinten, mintegy 800 autót befogadni képes mélygarázst várhatóan 2020 nyártól használhatják majd a Ligetbe látogatók, illetve kedvezményesen vehetik igénybe a környéken lakók.

Magyar Zene Háza és a Néprajzi Múzeum

A Magyar Zene Házát a világ leginnovatívabb építészének választott japán sztárépítész, Sou Fujimoto által tervezett különleges épület az egykori Hungexpo irodaházak helyén jön létre úgy, hogy ezzel együtt több ezer négyzetméter, évtizedek óta kerítéssel lezárt zöldterületet is visszaadnak a parknak. Az oktatási, múzeumi intézményként és koncerthelyszínként is funkcionáló páratlan intézmény a tervek szerint 2021-ben nyitja meg kapuit. A természet és az épített környezet egyensúlyára különleges hangsúlyt helyező Magyar Zene Háza a magyar zeneművészet egyedülállóan sokoldalú megismerését teszi majd lehetővé. A Magyar Zene Házát 2019-ben Európa legjobb, majd később a világ legjobb nemzetközi középületének választották a rangos londoni International Property Awards megmérettetésen. Több mint két éve zajlik a Néprajzi Múzeum ikonikus épületének a kivitelezése, mely 2018-ban az International Property Awards nemzetközi ingatlanszakmai versenyen elnyerte az „Európa legjobb középülete” elismerést, illetve a „World’s Best Architecture” különdíjat, mely világszerte az egyik legrangosabb ingatlanszakmai elismerés. Az építkezés jó ütemben zajlik, a Néprajzi Múzeum 2020 év végére már szerkezetkész állapotban lesz, 2021-ben pedig elkészül.

Liget Budapest