A Városliget csodái (x)

2022 a Liget Budapest Projekt legizgalmasabb éveként aposztrofálható, hiszen Európa legnagyobb kulturális városfejlesztésében célba ért két zászlóshajó, a Magyar Zene Háza és a Néprajzi Múzeum.

Belső oldal - láthatatlan | 2022. 05. 13.

Kategóriájában mindkettőt a világ legjobb kortárs épületeként tartja számon nemzetközi tervezői, építész és ingatlanfejlesztői szakma, s joggal pályázhatnak Budapest új, emblematikus épületeinek címére. Nem véletlen, hogy rengetegen látogatják izgalmas kiállításaikat, koncertjeiket, kulturális programjaikat, de sokan azért érkeznek, hogy kívül-belül megcsodálják az építészeti műalkotásokat. Mindezek mellett javában zajlik a Városliget tájépítészeti megújítása is, újabb, több tízezer négyzetméternyi zöldfelületet rehabilitáltak, régi fényében csillog a Rondó, a Hősök terétől pedig immár hangulatos sétány vezet egészen az Ajtósi dürer sorig. Végül, de nem utolsó sorban visszatért a parkba egy évszázados hagyomány, a városligeti ballonozás, amely jó időben akár 150 méterre is felrepíti utasait, lenyűgöző kilátást nyújtva a fővárosra.

 

A Magyar Kultúra Napján, január 22-én birtokba vehette a közönség a Magyar Zene Házát, melynek köszönhetően a magyar főváros egy, a világelithez tartozó japán sztárépítész, Sou Fujimoto által tervezett, ikonikus épülettel lett gazdagabb. A Városliget pedig megújítva visszakapott egy korábban évtizedekig elzárt, rendkívül elhanyagolt állapotú 7.000 négyzetméternyi zöldfelületet. A ház elképesztően népszerű a látogatók körében, több százezren bejárták már az épületet, a zenetörténeti kiállítás, a hangdóm előadásai és a koncertek folyamatosan teltházasak. A szakma visszajelzése alapján pedig egyértelmű, hogy Magyarország legsikeresebb kortárs épülete jött létre: Cannes-ban, a világ legnagyobb és legrangosabb ingatlanszakmai kiállításán, a MIPIM-en a zsűri fődíjat nyerte el, ezzel a hazai ingatlanfejlesztés egyik legnagyobb nemzetközi sikerét érte el, s Magyarország egyik legtöbb elismeréssel rendelkező épületévé vált. Korábban a neves londoni International Property Awards, illetve az amerikai Music Cities Awards díjátadóin hozhatta el a legjobbaknak járó elismerést, míg a CNN, a World Architecture vagy a vezető nemzetközi programajánló, a TimeOut magazin pedig a világ legjobban várt épületei között tartotta számon.

 

 

Május 23-án látványos kiállításokkal nyitja meg kapuit a Néprajzi Múzeum új, Liget Budapest Projekt keretében megvalósult épülete. A Ferencz Marcel által tervezett ház az intézmény történetének első olyan otthona, melyet a saját igényei szerint alakítottak ki. Ezzel Európa egyik legkorszerűbb etnográfiai múzeumépülete jött létre, ahol a korábbi – Kossuth téri - kiállítóhelyhez képest háromszor nagyobb tér áll rendelkezésre a páratlanul gazdag gyűjtemény bemutatására. A fordított kapu motívumot formázó, látványos új épület különlegessége a közel félmillió pixelből kialakított homlokzati díszítése, amely 20 magyar és 20 nemzetközi néprajzi motívum kortárs újrafogalmazását jeleníti meg, illetve a több mint 7.000 négyzetméteres tetőkertje, mely legmagasabb pontján gyönyörű panorámát nyújt. A nemzetközi ingatlanszakma egyik legnagyobb presztízsű megmérettetésén, a londoni International Property Awardson 2018-ban már a tervei alapján a világ legjobb középületének választották a Néprajzi Múzeumot, s egyben a Best Architecture fődíjjal is kitüntették. A múzeumban interaktív és látványos kiállítások, mintegy 4000 műtárgyat felvonultató, lenyűgöző Kerámiatér és a Liget Budapest látogatóközpontja várja az érdeklődőket, Budapest aranykorát bemutató óriásmakettel.

 

Bizonyára mindenki láthatta már a Városliget új légi attrakcióját, a Ballon kilátót, amely már több mint 120 évvel ezelőtt is nagy népszerűségnek örvendett itt, és most a Liget Budapest Projektnek köszönhetően ismét visszatért a parkba. A Ballon-kilátó talajhoz rögzített légi kilátópontként működik majd a Széchenyi fürdő szomszédságában lévő Mimóza dombon, amelynek környékén több mint 10.000 négyzetméternyi zöldfelületet rehabilitáltak. Május 1-i nyitását követően menetrendszerűen emelkedik a levegőbe, kosarában egyszerre akár 30 utassal, akiknek a mintegy 150 méter magasból lenyűgöző panoráma tárul fel a Városligetre és a fővárosra. A Ballon-kilátóhoz hasonló különlegességek a világ számos nagyvárosában népszerű nevezetességnek számítanak, formájával és színvilágával Szinyei Merse Pál ikonikus festményét megidéző városligeti Ballon-kilátó már most Budapest egyik legtöbbet fotózott jelképévé vált.

 

A parkfejlesztések tekintetében pedig folyamatosan halad a városligeti parkrehabilitáció újabb szakasza, több tízezer négyzetméternyi zöldfelület varázsoltak újjá. Megújult a park egykori történeti bejárata, a Rondó és tágabb környezete, több mint 5.000 évelőt és 100-nál is több fát ültettek el a területen. Teljessé vált a népszerű Városligeti Promenád a Műcsarnok és Múzeum Mélygarázs közötti szakasz átadásával, így immáron a Hősök terétől egészen az Ajtósi Dürer sorig fákkal, évelőkkel beültetett, és utcabútorokkal, szökőkúttal tarkított hangulatos sétányon andaloghatnak végig a látogatók.

 

Fotó: Palkó György