Látszólag vakáció

A magyar borászok idén egy három éve mellőzött célkitűzéshez ajánlják fel legkülönlegesebb tételeiket a Budapest Borfesztivál által rendezett Jótékonysági Borárverésen.

Támogatói tartalom | 2023. 08. 14.

Kedves olvasónk! Ezt a hírt a Budapest Borfesztivál oldalunkról vettük át. Ha szeretnéd eredetiben megjeleníteni, kattints ide!

A Budapest Borfesztivál idén 23. alkalommal rendezi meg a Jótékonysági Borárverést, mely során a Magyar Máltai Szeretetszolgálat különböző projektjei megvalósulásához járul hozzá. Idén ősszel az árverésen a Máltai tábor megrendezésére fordítják az összegyűjtött bevétlet.

Három év múlt el a tábor nélkül. Előbb a koronavírus járvány, majd a szomszédban zajló háború miatt kellett lemondani, a visszajáró táborozók lassan megszokták hiányát, zokszó nélkül vették már tudomásul, hogy ez az év is úgy telt el, találkozás nélkül. Elveszett, mint annyi más  az életükből. Maradt a falak közti megszokott világ, a kerekesszékkel bejárható rövid út, a lassú hétköznapok egyformasága.

A Máltai táborban másként szokott lenni. Ott van például a rámpa, amin be lehet gurulni a Balatonba, és ott vannak a fürdéshez odakészített kerekesszékek is, hogy ne a mindennap használt eszköz merüljön vízbe. De van a emelő is, amivel a nehezebben mozduló fiatalokat engedik be a tóba, ne maradjanak ki ők sem. És a rámpa bevezet a szállásra is, hiszen a tábor hetében nemcsak a part  akadálymentes, az egész életük lesz azzá.  

Ezen a héten megfordul a  világ, ahonnan eddig ki voltak rekesztve, most ők kerülnek a középpontba. Értük jönnek az elegáns vitorlás hajók, őket viszik erdei utakon a nagy terepjárókkal, nekik dübörög késő éjjel a zene, mert táncolni kerekesszékben is lehet, csak máshol nem szokás.

Ebbe a táborba nem jöhet szülő, sem gondviselő. A résztvevőket kortárs segítők, önkéntes fiatalok kísérik, együtt csinálnak mindent. Ez a hét mindkettőjük életében emlékezetes. Megismerik, napról napra jobban értik egymást, a közös jelenlétben szétmállnak az előítéletek. Eltűnik a sajnálat, kikopnak az üres gesztusok, nem marad más, csak a tisztelet és bizalom. A „fogyatékossággal élő” sérültből a tábor végére a „lehetőségekkel élő” ember lesz.

Látszólag vakáció. Fürdőzés a Balatonban, őserdőtúra VR-szemüvegben, lángosevő verseny és kézműveskedés napközben, diszkó este, az extra programok óráiban sportkocsizás, hajózás, vagy akár festészeti minikurzus zajlik. Közben kiderül, hogy a sérült fiatalok egyáltalán nincsenek egyedül, és sokkal több mindenre képesek, mint korábban gondolták volna. Volt, aki a tábor után egyetemre ment, más sportolni kezdett, akadt, aki tizennyolc évvel a kerekesszékbe kerülése után itt táncolt először a segítőjével.

A tábort hosszú kényszerszünet után 2024-ben újra megrendezi a Máltai Szeretetszolgálat. Miként korábban, a szervezés most is az adománygyűjtéssel kezdődik: a 23. Jótékonysági Borárverésen tett felajánlások összegét a hetedik Máltai Ifjúsági Mozgássérült Tábor megvalósítására fordítjuk.

 

Köszönjük, ha ön is segít:

https://www.adomanyozz.hu/kovet/borarveres