Mini interjúk a VinAgorán 3. rész

A Bóna Lables csodás boroscímkéket gyártó nyomda idén a VinAgora támogatói közé lépett. A Szlovákiában élő család pincészetet is működtet Bóna Winery néven, nagy sikerrel. Idén fiatal borászukat, Jávorka Bencét hívtuk vendégül a VinAgorára.

Hírek | 2024. 04. 18.

Kedves olvasónk! Ezt a hírt a VinAgora Borverseny oldalunkról vettük át. Ha szeretnéd eredetiben megjeleníteni, kattints ide!

Jávorka Bence

Bóna Winery, borász

 

Először bíráltál a VinAgora borversenyen. Más versenyen bíráltál már?

Magyarországon az első, és a színvonalban is eddig ez a legmagasabb. Voltam több versenyen, főleg regionális versenyeken, lassan már mondhatni rendszeres résztvevője vagyok a helyi versenyeknek, de külföldön és ilyen színvonalon először.

 

Tudtál-e régi kapcsolatokat elmélyíteni, vagy újakat kiépíteni.

Hát régieket nem, ez nyilvánvaló, újakat igen. Közösen kóstolni olyanokkal, akiktől lehet tanulni, ez az, amit a leginkább értékelek az egészben. Nem csak konkrétan a versenyen, hanem a három nap alatt, a versenyen kívüli programokon is jó ismerkedni és jó beszélni szakmabeliekkel. A mi helyzetünk picit más, úgyhogy ezért is jó meghallgatni az ittenieket.

 

Mit gondolsz a bíráló programról?

A WineCompassnak nagy előnye, hogy elektronikusan van az egész és nem csak egy egyszerű pontozás, hanem részletekig belemegyünk a borba és jobban le lehet írni az egészet. Ha egy borász mintát küld, akkor nem csak egy pontszámot kap vissza, vagy egy érmet, hanem konkrét visszajelzést is, hogy érzékszervileg milyen az az egész bor. Úgyhogy ezért a WineCompass egy nagyon jó program, és nagyon jól össze van rakva szakmai szempontból is.

 

Szívesen bírálnál jövőre is?

Persze. Ha jövőre is hívtok, jövök mindenképp!